U Trebinju otvorena izložba „Pisma sa Banovca“ Matije Bana

09. April 2021. |

U Trebinju otvorena izložba „Pisma sa Banovca“ Matije Bana

U okviru manifestacije „Dučićev dan“ na platou ispred Muzeja Hercegovine, u sredu 7. aprila, otvorena je izložba posvećena Matiji Banu pod nazivom „Pisma sa Banovca“.

Kroz lična dokumenta, pisma, izveštaje, ukaze, knjige, fotografije, reprodukcije ulja na platnu i susrete predstavljen je životni put i delatnost Matije Bana – rođenog Dubrovčanina, uglednog Beograđanina, panslaviste, Jugoslovena, diplomate, književnika, profesora Liceja u Beogradu, prvog člana Akademije umetnosti Srpske kraljevske akademije i prvog stanovnika Banovog brda, po kojem danas ovaj deo Beograda i nosi ime.

Otvarajući izložbu gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su život i delo Matije Bana bili veliki izazov za autore izložbe – Svetlanu Mitrović iz Etnografskog muzeja i Peđu Milojevića iz Tangram centra iz Beograda, na koji su oni uspešno odgovorili i podarali ovakav kulturni čin, vredan svakog poštovanja. Ćurić je istakao da se ova izložba doživljava kao svojevrstan omaž Matiji Banu i  podsetio na književni rad Matije Bana, navodeći da je iza njega ostao bogat opus.

Jedan od autora izložbe Peđa Milojević rekao je novinarima da je Matija Ban renesansna ličnost, te istakao njegov značaj u diplomatiji, književnosti i pozorištu.

Izložbu je priredila Turistička organizacija Čukarica u saradnji sa Centrom za multimedijalnu umetnost i komunikaciju „Tangram“ i Arhivom Srbije, a po želji organizatora ostaće u fundusu Muzeja Hercegovine kao poklon Trebinju.

 

  

 

 

 

Najave događaja

Druga čukarička gulašijada - “Gljivarska trpeza”

10. Jul 2021. | Ada Ciganlija
Druga čukarička gulašijada - “Gljivarska trpeza”

Druga po redu čukarička gulašijada, pod nazivom “Gljivarska trpeza”, održaće se u subotu,10. jula, od 11 časova na piknik terenu na Adi Ciganliji, u organizaciji Turističke organizacije Čukarica,a u saradnji sa Mikološko-gljivarskim savezom Srbije. Pokrovitelj manifestacije je Gradska opština Čukarica.