Dan primirja u Prvom svetskom ratu

11. Novembar 2020. |

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se sutra, 11. novembra. Tog dana 1918. godine, sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom, kada je završen do tada najveći sukob u istoriji čovečanstva.

Primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano 11. novembra 1918. godine u šumi kod Francuskog grada Kompijena, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae) – cvet koji se nosi kao zvaničan simbol primirja – govori o srpskom narodu, i iskušenjima koja je prošao tokom, i posle Prvog svetskog rata. Krajem 19. veka u okolini Niša taj cvet je primetio dvorski lekar Obrenovića, Sava Petrović. Ramonda njemu duguje otkriće, a kraljici Nataliji Obrenović ime – inspirisano njenom lepotom. Cvet Natalijina ramonda je u botanici poznat i kao cvet feniks.

Biolozi kažu da je Natalijina ramonda preživela ledeno doba i danas naseljava područje centralnog Balkana.

Dan primirja se obeležava u isto vreme u svim glavnim gradovima država pobednica.

Najave događaja

Druga čukarička gulašijada - “Gljivarska trpeza”

10. Jul 2021. | Ada Ciganlija
Druga čukarička gulašijada - “Gljivarska trpeza”

Druga po redu čukarička gulašijada, pod nazivom “Gljivarska trpeza”, održaće se u subotu,10. jula, od 11 časova na piknik terenu na Adi Ciganliji, u organizaciji Turističke organizacije Čukarica,a u saradnji sa Mikološko-gljivarskim savezom Srbije. Pokrovitelj manifestacije je Gradska opština Čukarica.