Održano plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji

21. Januar 2019. |

Održano plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji

Predsednik Skupštine opštine Čukarica Milan Stojić uručio je pobedniku Pobednički plašt, a Časni krst uručio je otac Slavko Božić.

U plivanju za Časni krst učestvovalo je 55 plivača, pripadnici Žandarmerije, kadeti Vojne akademije, građani i članovi SVIBOR-a, a ove godine, po prvi put je održano i pogružno saborno plivanje, tako da su priliku da uđu u osveštanu vodu imali i građani, koji nisu učestvovali u plivanju. Među plivačima koji su preplivali 33 metra bila je i jedna žena.

Događaju je prethodila tradicionalna Bogojavljenska liturgija u Hramu svetog Đorđa, kojoj su prisutvovali brojni građani i predstvnici opštine Čukarica, a služilo je sveštenstvo Hrama. Nakon liturgije, formirana je Litija ,na čijem čelu je bio Jerusalimski krst koji su nosili pripadnici Žandarmerije, a u pratnji su bili predstavnici opštine, građani, kadeti Vojne akademije, sveštenstvo čukaričkih hramova, članovi KUD-ova.

„Molitva na jezeru“ održana je pod umetničkim rukovodstvom profesora Nikola Rackova, a Bogojavljensku besedu održao je i plivače blagoslovio episkop Stefan vikar patrijarha Irineja.

 Sve prisutne tradicionalnim pozdravom „Bog se javi“ pozdravio je u ime opštine Čukarica predsednik Skupštine Milan Stojić, koji je podsetio na tradiciju koju opština, hram Svetog Đorđa i Ada Ciganlija održavaju već dve decenije.Predsednik Skupštine je istakao duhovni i kulturni razvoj Čukarice i stalni napredak opštine koja ima preko 200.000 stanovnika. „Molitvi na jezeru“, koja je održana na splavu, prisustvovali su i članovi rukovodstva opštine Čukarica, sveštenstvo čukaričkih hramova  i brojni gosti.

U umetničkom delu programa učestvovao je  operski umetnik Ivan Milinković, a prilika je bila da se čuje i pobednička pesma konkursa povodom Bogojavljenja, koji svake godine pokreće udruženje pisaca Poeta. Ove godine pobednica konkursa je Aleksandra Nedeljković.

 

Predsednik Skupštine uručio je pobedniku Pobednički plašt, a Časni krst uručio je otac Slavko Božić.

Svim učesnicima u plivanju za Časni krst pomoćnik predsednika opštine Petar Mandić, na svečanosti u restoranu Jezero uručio je zahvalnice opštine.

Najave događaja

2 Ženski fudbalski turnir Čukarica 2019

10. Decembar 2019. |
2 Ženski fudbalski turnir Čukarica 2019

Drugi po redu ženski fudbalski turnir održan je 09.12.2019 godine u “Sportskom Centru Žarkovo”, u periodu od 12-15 časova.Za razliku od prošlogodišnjeg
turnira na kome su učetvovale 4 ekipe , ove godine je učestvovalo 6 ekipa.